Gratis verzending binnen NL op bestellingen boven €35

Your cart

Your cart is empty

Weet je niet waar je moet beginnen?
Probeer deze categorieën:

Waarom is zwerfafval in de zee zo problematisch?

Waarom is zwerfafval in de zee zo problematisch?

Iedereen heeft nu waarschijnlijk wel gehoord dat er een probleem is met afval, vooral met het plastic afval in de oceaan. Maar de oceaan ligt niet voor iedereen om de hoek dus de vraag is: wat heeft de oceaan eigenlijk met ons te maken.
Het feit is: Er zijn onvoorstelbare hoeveelheden plastic in de oceanen van de wereld. Een langetermijnstudie eind 2014 kwam tot de conclusie dat er minstens 5,25 biljoen plastic deeltjes in de oceanen drijven. Dat is ongeveer 700 stuks plastic per persoon. Plastic afval in zee is een ernstig probleem en niet alleen een lelijke vervuiling van het milieu! Plastic in zee vernietigt onze oceanen en vormt een acuut gevaar voor alle flora en fauna die dit hun thuis noemen. Bovendien bevat plastic zelf verontreinigende stoffen en trekt het andere giftige stoffen aan. Giftige plastic deeltjes hopen zich dus op en worden des te gevaarlijker voor wezens die ermee in contact komen. Dit heeft gevolgen voor alles, van zeedieren tot de mens, aangezien wij de minuscule plastic deeltjes in vis of zeevruchten op onze beurt weer opeten. 

Plastic in de zee - wat kunnen we eraan doen?

Dit alles is schokkend en deprimerend. Maar wat heeft het precies met ons te maken? Je gooit toch zeker geen vuilnis rechtstreeks in zee of in een rivier, dus wat kunnen we doen tegen de vervuiling van de oceanen? Helaas dragen wij er actief toe bij dat plastic in zee terechtkomt: Een bijzonder erge en schijnbaar onzichtbare bron van plastic vervuiling is te vinden in onze badkamers: Microplastics. Peelings, douchegels en vele andere verzorgings- en cosmeticaproducten bevatten nog steeds minuscule plastic deeltjes die praktisch niet uit het afvalwater kunnen worden gefilterd en zo ongehinderd in onze wateren - en via hen in de oceanen - terechtkomen.


Wat kan ik doen tegen plastic in de zee?

  • Probeer waar mogelijk zonder plastic te doen 
  • Recycle consequent plastic afval dat zich thuis ophoopt
  • Verzorgingsproducten en cosmetica die microplastics bevatten uit de badkamer verbannen
  • Wegwerpverpakkingen van plastic vermijden
  • Overschakelen op artikelen van zuiver katoen in plaats van synthetische vezels
  • Steun organisaties en projecten die actief zwerfvuil op zee bestrijden.
  • Praat er over! Leg aan je vrienden en familie uit waarom je geen plastic meer gebruikt, want meestal letten mensen niet op hun plastic verbruik, gewoon omdat ze zich er niet van bewust zijn.
Previous post
Next post